http://www.haber2000.com
https://www.facebook.com/osmantopal.tr
» ADALETİN TERAZİSİ KIRILIP, YERLERDE PARAMPARÇA OLDU. İÇ HUKUK YOLU TIKANDI, HSYK ise ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR.

ADALETİN TERAZİSİ KIRILIP, YERLERDE PARAMPARÇA OLDU. İÇ HUKUK YOLU TIKANDI, HSYK ise ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR.

AYM’nin kararlarına uymayan yerel mahkemelere karşı hiçbir girişimde bulunmaması ise yargıda oluşan kaosun artmasına yol açtı. Yüksek mahkemenin, kararlarını yerine getirmeyen hâkimler hakkında HSK’ye suç duyurusunda bulunma hakkı vardı. Ancak mahkeme, bu yolu denemeyerek, pasif bir konuma çekildi. HSK’nin ise yargıya güveni zedeleyen bu krizde resen inceleme başlatmayarak, tutumunu retçi hâkimlerden yana kullandı.
Paylas
ADALETİN TERAZİSİ KIRILIP, YERLERDE PARAMPARÇA OLDU. İÇ HUKUK YOLU TIKANDI, HSYK ise ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR.
Güncel - 21 Ocak 2018, Pazar 12:51:15
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Mahkemelerin, kararları bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi’ni tanımaması yargı sistemini altüst etti. AYM etkili bir iç hukuk yolu olmaktan çıktı. Yurttaşlara AİHM’ye direkt başvuru yolu açıldı.

 

Anayasa Mahkemesi’nin Şahin Alpay/Mehmet Altan kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasına karşın yerel mahkemeler tarafından reddedilmesiyle iç hukuk yolları tıkandı.

 

Hak ihlaline uğrayan yurttaşlar açısından, Anayasa Mahkemesi “etkili bir iç hukuk yolu” olmaktan çıktı.

 

Mahkemelerin, kendisinden üst konumda olan ve kararlarına uymak zorunda olduğu Anayasa Mahkemesi’ni yok saymasıyla “yargı sistemi” altüst oldu. AYM’ye direnen yerel mahkemelerle ilgili HSK’nin inceleme başlatmaması dikkat çekti.

 

Anayasa Mahkemesi’nin Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay ile FETÖ’den tutuklu yazarlar Şahin Alpay ve Mehmet Altan ile ilgili verdiği hak ihlali kararının üzerinden 10 gün geçti.

 

Kararda, tutuklamanın hukuka aykırı olduğu vurgulanırken, tutuklama gerekçelerinde suç işlendiğini gösteren kuvvetli belirti ile somut olguların gösterilmediği anlatıldı. AYM, “ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması” için kısa kararını aynı gün İstanbul’daki yargılamayı yapan iki mahkemeye gönderdi.

 

Siyasi Hükümeti ‘dinlediler'

 

AYM’nin daha önce Ergenekon, Askeri Casusluk ve Balyoz gibi davalarda verdiği kararlar jet hızıyla uygulanmış ve tutuklular tahliye edilmişti. Alpay ve Altan’ın da tahliye edileceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak beklenen olmadı.

 

İstanbul 13. ve 26. Ağır Ceza Mahkemeleri, gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayımlanmadığını belirterek tahliye taleplerini reddetti. Mahkemeler bu hamleyle zaman kazanırken önce Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ AYM’yi hedef alan bir açıklama yaptı. Ardından da Başbakan Binali Yıldırım verilecek kararın “FETÖ ile mücadeleyi zaafa uğratmaması gerektiğini” belirtti.

 

AYM’ye ağır suçlama

 

Siyasetin konuşmasının ardından akşam saatlerinde toplanan iki mahkeme, tahliye taleplerini ikince kez reddetti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’yi “yetki gaspı yapmakla” suçladı ve karar verilmesine yer olmadığına hükmetti. Önceki gün de Cumhuriyet davasına bakan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu Akın Atalay, Murat Sabuncu ve Ahmet Şık’ın tahliye talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını cuma günü Resmi Gazete’de yayımladı. Mahkemelerin bahanesi kalmadı. Buna karşılık 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Altan’ın tahliye talebini 3. kez reddetti. Mahkeme, kendisinden üst konumda olan ve kararı bağlayıcı olan AYM’nin kararını tanımadı.

 

Bireysel başvuru yolu tıkandı

 

10 günlük sürecin sonunda mahkemelerin ihlal kararını uygulamaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne anayasa ile verilen “bireysel başvuru yetkisi” etkisiz hale geldi. Direnme, özellikle bundan sonra çıkacak hak ihlallerinin uygulanmaması yönünde diğer mahkemelere cesaret verdi.

 

Anayasaya göre, Anayasa Mahkemesi kararları kesin olarak yasama, yürütmenin yanı sıra bizzat mahkemeleri de bağlıyor. Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 50. maddesindeki “Yeniden yargılama yapmakla yükümlü mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararında açıkladığı ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde mümkünse dosya üzerinden karar verir” hükmü de mahkemeler açısından geçerli.

 

Ancak mahkemelerin, anayasayı ve bu yasa maddesini yok saymasıyla, hak ihlali olaylarında AYM etkili bir iç hukuk yolu olmaktan çıktı. Anayasaya göre kararları bağlayıcı olan AYM’nin yok sayılmasıyla “adalet sistemi” ters yüz oldu. Alt mahkemenin, yüksek mahkemeyi tanımadığı bir adalet düzeni oluştu.

 

HSK'de görevini unuttu, mahkemeler arası kavgayı görmezden geldi.

 

AYM’nin kararlarına uymayan yerel mahkemelere karşı hiçbir girişimde bulunmaması ise yargıda oluşan kaosun artmasına yol açtı. Yüksek mahkemenin, kararlarını yerine getirmeyen hâkimler hakkında HSK’ye suç duyurusunda bulunma hakkı vardı.

 

Ancak mahkeme, bu yolu denemeyerek, pasif bir konuma çekildi. HSK’nin ise yargıya güveni zedeleyen bu krizde resen inceleme başlatmayarak, tutumunu retçi hâkimlerden yana kullandı. Altan ve Alpay’ın avukatlarının yaptığı şikâyet, HSK tarafından hemen gündeme alınmayarak, binlerce dosya arasına konuldu.

 

Oysa aynı HSK, tutuklu gazetecileri tahliye eden İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nin heyetini ve savcısını resen toplanarak görevden almıştı. HSK; Alpay ve Altan kararında AYM’yi yok sayan mahkemeler içinse hiçbir işlem yapmadı. Suç duyurusuna, normal şikâyet prosedürleri uygulandı. HSK’de hâkim ve savcılarla ilgili şuana kadar on binin üzerinde şikayet dosyası var.

 

HSK’nin bu nedenle bu şikâyeti gündeme alması uzun zaman alacak. AYM’nin devre dışı kalmasıyla artık hak ihlallerinde son kapı AİHM kaldı. AİHM’nin tutuklu gazetecilerle ilgili önümüzdeki haftalarda vereceği kararın da mahkemeler tarafından uygulanıp uygulanmayacağı bilinmiyor.


Bu Haber 1114463 Defa Okunmuştur

OKUYUCU YORUMLARI

UYARI:Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.(Yorum Yapanın Taahütü)Yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
Ad Soyad
E-Posta
Yorum

Haber Arşivi

ÇOK OKUNANLAR

Hava Durumu



İçerik Yükleniyor...
Ankara’ya 5 yıldır tek bir kalıcı eser yapamayan, “Çapsız” Mansur Yavaş; dünyanın en büyük tema parkı olan ANKAPARK’ı, siyasi kin ve ağır kıskançlık psikolojisi ile açıkça harabeye çevirtti. Parkta yapılan 83 hırsızlıklara göz yumduğu gibi şimdi de yerel seçimler arifesinde; parkta ki dinozor ve diğer oyuncakları kaldırıp, atacağını ve bu alanı yeşil alan yapacağını duyuruyor, güya Ankaralıların da görüşlerini aldığı anketi aktarıyor.. İşine geldiği zaman da; yıllardan beri “bu park 14- 16 milyar liraya yapıldı, parayı oyuncaklara gömdüler” gibi ciyaklayıp, siyasi itibar suikastları yaptı, yaptırdı.. Parkı harabeye çevirmesinin tek gerekçesi ise; Ağır siyasi kin.. Melih Gökçek yaptırdı diye.. Şimdi, halkı ücretsiz, otobüslerle parka getiriyor. Niye; Parkın kırılan oyuncakları, harabe görüntüsünü görmeleri için.. Zeka özürlüler, Ankaralı sormayacak mı, “Bu parkı kim bu hale getirdi?” diye Sayın İçişleri Bakanı, Sayın Ankara Valisi.. Bu parkı Melih Gökçek Belediyeye süper görüntülerle teslim etti mi? Etti? Park kimin denetimde idi? Ankara Büyükşehir Belediyesinin.. Başkanlar kimdi? Mustafa Tuna ve Mansur Yavaş.. Peki, 5 yılda bu büyük devasa parkı kim bu hale getirdi? Kim harabe olmasına göz yumdu? Mansur Yavaş.. Şimdi bu parkı tamamen kaldırıyor.. Bu park 14 milyara yapılmış ise, sen kimsin ki devletin bu parasını keyfine, kinine göre çöpe atıyorsun? Evet, Sayın İçişleri Bakanı ve Ankara Valisi. Lütfen, derhal parka görevlileri gönderip, zarar- ziyan tespitleri yapılmasını ve parkın şuan ki halinin tespitini ve gerekli soruşturma işlemlerinin yapılmasını Ankaralılar adına sizlerden rica ediyorum...
SAYIN, İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA ve ANKARA VALİSİNE “MANSUR YAVAŞ” ÇAĞRIMDIR.. “KAMUYA AĞIR ZARAR VERDİ, YAPILAN MEGA HİZMETİ; SİYASİ KİN İLE HARBEYE ÇEVİRDİ, ŞİMDİ DE ORTADAN KALDIRIYOR”

SON EKLENENLER

FaceBook

Haber Ara

Copyright ©2010 - Tüm hakları saklıdır.
PHP Haber Sitesi Türkiye Tasarım
Haber 2000- Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz Ve kaynak gösterilmeden Alıntı Yapılamaz. Yayınlanan Tüm Haber Ve Açıklamalar İlk Kaynaktan Ulaştırılan Açıklamalardır. Sitemiz Bu Açıklamalara Ekleme Veya Müdahelede Bulunmadan Yayınlar. Yorum,Makale, Sizden Gelenler Bölümündeki Yazılardan Yazanlar Sorumludur. Harici Bilgiler Ayrı Bir Sayfada Açılır. Haber 2000 Bu Linkler Ve İçeriklerinden Sorumlu Değildir.Her Türlü Haber Ve İletişim İçin millitaraf@hotmail.com Adresini kullanabilirsiniz. Sitemizden Daha İyi Yararlanabilmek için Gizlilik İlekeleri Ve Yayın Prensiplerimzi Okuyunuz. Ekonomik Veriler Bilgilendirme Amaclidir.Kullanimindan Dogacak Sorunlardan Sitemiz Sorumlu Degildir. En İyi İnt Exp 8+ 1024x768 Görüntülenir